2010
З А Г А Л Ь Н А

С Е Р Е Д Н Я

О С В І Т А

Нечипоренко Валентина Василівна


Народилася 27 травня 1958 року в с. Кобильне Розівського району Запорізької області.

Закінчила Запорізьке педагогічне училище, фі­лологічний факультет Київського державного уні­верситету ім. Т.Г. Шевченка. Трудову діяльність розпочала в 1977 році вчителем почат­кових класів, з 1983 по 1986 рік вчитель російської мови та літератури середньої школи № 39 м. Запоріжжя. З 1986 року заступник директора з навчально-виховного процесу санаторної школи-інтернату № 8 м. Запоріжжя (з 1991 року директор Хортицького навчально-реабілітаційного багатопрофільного центру).

За керівництва В.В. Нечипоренко Запорізька санаторна школа-інтернат № 8 отри­мала статус навчально-реабілітаційного багатопрофільного центру.

Організатор соціально-педагогічних експериментів всеукраїнського рівня, зокре­ма «Комплексна медична, психологічна, педагогічна реабілітація вихованців шкіл-інтернатів», «Соціальна адаптація та інтеграція в суспільство дітей з особливостями психофізичного розвитку шляхом організації їх навчання у загальноосвітніх навчаль­них закладах» та ін. Під керівництвом педагога в 2005 році Хортицький навчально-реабілітаційний багатопрофільний центр узяв участь у конкурсі «100 кращих шкіл України» і посів призове місце в номінації «Школа педагогічного пошуку». У 2006 році В.В. Нечипоренко зайняла призове місце в номінації «Моніторинг освітнього процесу (технології)» конкурсу «100 кращих керівників шкіл України».

У 2006 році В.В. Нечипоренко захистила кандидатську дисертацію на тему: «Систем­ний розвиток навчально-реабілітаційного центру як умова формування життєвих компетенцій в учнів з обмеженими можливостями здоров'я».

Заслужений вчитель України (1995). Нагороджена орденом княгині Ольги ІІІ ступе­ня (2005).

Автор (співавтор) низки наукових праць, зокрема:

  • «Програма життєтворчості: перший досвід, перспективи», навчально-методичний посіб­ник (1996);
  • «Становлення освітнього реабілітаційного закладу нового типу» (2000);
  • «Життєтворчість особистості як нова освітня стратегія» (2005);
  • «Виховна робота в школі: теоретичний, методичний та практичний аспекти: Методич­ний порадник вихователю» (2007).