2010
З А Г А Л Ь Н А

С Е Р Е Д Н Я

О С В І Т А

Терещенко Ліна Денисівна


Народилася 2 грудня 1939 року в с. Шевченкове Звенигородського району Черкаської області.

Закінчила Черкаський державний педагогічний інститут ім. 300-річчя возз’єднання України з Росією (1965).

Трудову діяльність розпочала в 1961 році вихователем Шевченківської середньої школи-інтернату. Протягом 1962–1974 років працювала на педагогічних посадах у загальноосвітніх школах Черкаської області. З 1975 року вчитель фізики, заступник директора з навчально-виховної роботи, з 1981 року директор Шевченківської школи-інтернату.

Завдяки зусиллям педагога спеціальну школу-інтернат у 1994 році було реорганізовано в заклад нового типу – школу-інтернат мистецтв і народних ремесел для обдарованих дітей сільської місцевості, яка з 2002 року стала спеціалізованою загальноосвітньою школою-інтернатом з поглибленим вивченням предметів гуманітарно-естетичного профілю. У школі функціонує мистецький факультет з музичним відділом, відділами хореографії, образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва. Директор ініціювала відкриття на базі школи експериментального майданчика «Розвиток обдарувань, здібностей, інтересів і схильностей учнів, формування високої духовної культури шляхом використання можливостей індивідуальної, гурткової роботи з предметів гуманітарно-естетичного циклу».

Протягом 2005–2006 років школа визнана переможцем районного етапу «Школа року», призером обласного етапу конкурсу «Школа року – 2005». Щороку вихованці мистецького факультету завойовують понад 100 дипломів на міжнародних, всеукраїнських, обласних і районних конкурсах і фестивалях. Хореографічний, хоровий колективи та ансамбль бандуристів удостоєні високого звання «Зразковий художній колектив».

Школа співпрацює з науковцями Національної академії педагогічних наук України, вищими навчальними закладами, Міжнародними благодійними фондами «Від серця до серця», «Мистецтво без кордонів». Директор сприяє зміцненню навчально-матеріальної бази школи, щорічному оздоровленню школярів у Німеччині, Швеції, Італії, Чехії, Польщі.

Л.Д. Терещенко – депутат Черкаської обласної ради (2002–2006).

Відмінник народної освіти УРСР (1990). Заслужений працівник народної освіти України (1997). Нагороджена дипломами лауреата премії ім. О.А. Захаренка (2006), Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності «За вагомий внесок у розвиток української культури і мистецтва» і почесним знаком «Мистецький олімп України» (2007).