2010
З А Г А Л Ь Н А

С Е Р Е Д Н Я

О С В І Т А

Лутай Лідія Василівна


Народилася 25 липня 1956 року в с. Жоржівка Шишацького району Полтавської області.

Закінчила Полтавський державний педагогічний інститут ім. В.К. Короленка (1980).

З 1980 року працює в загальноосвітній школі І—III ст. № 10 м. Молодогвардійськ Луганської області вчителем української мови та літератури.

Л.В. Лутай розробляє нові педагогічні технології навчання й виховання, є спів­автором колективної навчальної програми з патріотичного виховання для варі­ативної частини навчальних планів в ЗНЗ «Луганщина — світанок України». Має електронні публікації конспектів уроків та сценаріїв позакласних заходів. Працюючи над проблемою «Підвищення інтересу учнів до предмета», педагог використовує різні творчі завдання з метою заохочення учнів до активної розумової діяльності, самостій­ності, творчості. Реалізація проблемної теми розкривається в проектній діяльності учнів під керівництвом учителя: розроблено низку цікавих проектів. Використання проектної технології сприяє розвитку креативного мислення, творчих здібностей та самостійності учнів. Вони пишуть вірші, є призерами міських олімпіад, обласних та Всеукраїнських конкурсів.

З метою збереження українських народних традицій разом з учнями Л.В. Лутай організувала Музей народного побуту, який постійно поповнюється експонатами. Керує міським методичним об'єднанням учителів української мови та літератури.

Вчитель вищої кваліфікаційної категорії. Заслужений вчитель України (2006).