2010
З А Г А Л Ь Н А

С Е Р Е Д Н Я

О С В І Т А

Акульшина Тетяна Олександрівна


Народилася 18 серпня 1957 року в м. Сімферо­поль Кримської області.

Закінчила Горлівський інститут іноземних мов (1979).

Має високу науково-теоретичну підготовку. Багато працює над запровадженням нових методик викладання французької мови, самостійно працює над темою «Навчання непідготовленого мовлення». Її учні щорічно здають екзамени для отримання дипломів DELF, що дають можливість навчатися у Франції, постійні переможці олімпіад міста, області, всеукраїнських олімпіад. У 2002-2007 роках 52 учні стали переможцями та призерами обласної олімпіади з французької мови і 34 - призерами Всеукраїнської олім­піади з французької мови (I, ІІ, III місця).

Т.О. Акульшина заохочує учнів до науково-дослідницької діяльності, її учні — призери міської конференції Малої академії наук (I-III місця). Педагог стала організатором на базі ліцею «Лінгвістичного центру», де ліцеїсти та учні шкіл міста поглиблено займа­ються вивченням іноземних мов; створений нею кабінет французької мови відповідає сучасним вимогам. Активний пропагандист французької мови, підтримує постійні зв'язки з товариством «Альянс», працює над програмою та підручником з французької мови для шкіл нового типу за замовленням посольства Франції в Україні, одна з авторів методичного посібника для викладачів французької мови в Україні. У 2007 році член комісії з питань незалежного зовнішнього тестування.

Уже кілька років Т.О. Акульшина та її учні проходять стажування за кордоном за запрошенням французького ліцею.

Переможниця конкурсу «Маріупольчанка року» (2003), призерка обласного конкурсу «Кращий працівник року» (2004) в номінації «Учитель гуманітарних дисциплін».

Спеціаліст вищої категорії. Учитель-методист. Відмінник освіти України (1999). Заслужений вчитель України (2001). Нагороджена Почесною грамотою Міністерства освіти України (1998).

Автор методичного посібника для вчителів французької мови «Guide de formateure» (2005).