2010
В И Щ А

О С В І Т А

Огренич Надія Миколаївна


Народилася 27 березня 1947 року в с. Петрівське Бєлозерського району Херсонської області.

Закінчила Одеський державний університет ім. І.І. Мечникова за спеціальністю викладач україн­ської мови і літератури (1977).

Педагогічну діяльність розпочала в 1965 році. Працювала вчителем української мови та літератури в загальноосвітній школі № 2 м. Миколаїв. З 1985 року методист, завідуюча відділом мовно-літературної освіти, кафедрою мовно-літературної освіти, заступник директора з навчально-методичної роботи, з 2005 року директор Миколаїв­ського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти.

Кандидат педагогічних наук (1997), доцент кафедри загального мовознавства та лінгводидактики Миколаївського державного університету ім. В.О. Сухомлинського (2007).

Н.М. Огренич має глибоку науково-педагогічну підготовку. Творчий підхід до справи, діловитість і логічність у роботі, постійне прагнення до вдосконалення своєї праці — основні критерії діяльності педагога. За час її роботи на посадах заступника директора та директора Миколаївського обласного інституту післядипломної педаго­гічної освіти значно модернізувалася робота з педагогічними працівниками області. Н.М. Огренич — голова журі Всеукраїнського конкурсу «Учитель року», який проходив у Одесі, Миколаєві, Хмельницькому, Чернігові.

У Миколаївському обласному інституті післядипломної педагогічної освіти вперше в Україні запроваджено унікальні проекти: «Дворічне стажування молодих педагогів при МОІППО», «Заслужений освітянин Миколаївщини», «Літня оздоровча школа для обдарованих дітей». Н.М. Огренич бере участь у рецензуванні підручників нового поко­ління та укладанні навчальних програм.

Заслужений працівник освіти України (2007). Нагороджена Грамотами Міністерства освіти і науки України (2002, 2004, 2005), нагрудним знаком «В.О. Сухомлинський» (2005), дипломом Міністерства освіти і науки України в номінації «Кращий адміні­стратор року».

Автор 46 публікацій, зокрема:

  • «Педагогічні умови формування соціальної відповідальності учнів шкіл-інтернатів для дітей-сиріт» (2006);
  • «Хронограф Миколаївщини», навчальний посібник (2007).