2010
З А Г А Л Ь Н А

С Е Р Е Д Н Я

О С В І Т А

Каушанська Белла Липівна


Народилася 26 травня 1944 року в м. Суми.

У 1961 році закінчила медичне училище в м. Ізюм Сумської області, у 1968 році – Сумський державний педагогічний інститут ім. А.С. Макаренка.

З 1961 по 1963 рік медсестра амбулаторії в с. Савинці Балаклійського району Харківської області, у 1963 році медсестра терапевтичного відділення 1-ї Сумської лікарні. З 1968 року працює вчителем біології в Кам’янець-Подільській школі № 14 (нині гімназія).

Б.Л. Каушанська постійно працює над підвищенням результативності навчання. Цьому сприяє створений нею кабінет біології з необхідним комплектом посібників і оновленою експозицією «Збережемо найдорожче». Кабінет біології багато років поспіль є найкращим в області серед кабінетів даного профілю. У 1999 році на базі гімназії було проведено Всеукраїнську олімпіаду з біології.

Новітні форми та методи навчання, створення проблемних ситуацій на уроці, поєднання індивідуальних і групових форм роботи дозволяють не тільки навчити учнів загально-навчальним умінням, але й допомагають їм ставати призерами та переможцями I, II, III турів Всеукраїнських і Міжнародних олімпіад з біології, успішно вступати до ВНЗ.

Педагог приділяє велику увагу екологічному вихованню гімназистів. Учні гімназії відвідують заповідні місця Хмельниччини, Карпати, Біловезьку Пущу, заповідні місця Криму, Кавказу, Карелії. Тижні біології, що проводить Б.Л. Каушанська, включають відвідування музеїв, навчальних закладів міст Києва, Чернівців, Львова, Вінниці, Кам’янця-Подільського.

Спеціаліст вищої кваліфікаційної категорії, учитель-методист.

Лауреат Соросівської премії (1997), учасник III конференції вчителів-лауреатів Соросівської премії в м. Київ.

Автор методичного посібника для підготовки учнів до державної атестації «Біологія. Зразки відповідей на екзаменаційні білети» (2000–2005).

Відмінник освіти України. Заслужений вчитель України (2005). Нагороджена Грамотою Міністерства освіти і науки України.