2010
В И Щ А

О С В І Т А

Балдинюк Дмитро Іванович


Народився 25 лютого 1951 року в с. Антонівка Томашпільського району Вінницької області.

Закінчив Вінницький державний педагогічний інститут за фахом учитель музики, викладач музично-теоретичних дисциплін (1972).

Трудову діяльність розпочав у 1972 році на посаді викладача музично-теоретичних дисциплін кафедри педагогіки і методики початкової освіти Уманського державного педагогічного інституту ім. П.Г. Тичини (з 1998 року – педагогічний університет). У 1979–1989 роках – старший викладач предметної комісії музики. У 1989 році очолює новостворену кафедру музики, образотворчого мистецтва і хореографії. З 1999 року – проректор з виховної роботи, з 2005 року – проректор з гуманітарних питань, за відуючий кафедрою музикознавства і вокально-хорових дисциплін університету.

Кандидат педагогічних наук (1989), доцент (1991).

Д.І. Балдинюк зарекомендував себе як висококваліфікований викладач і науковець. З його ініціативи в університеті було відкрито нові спеціальності художньо-педагогічного профілю – «музика», «образотворче мистецтво», «хореографія», створено ансамбль «Музичні візерунки», який впродовж багатьох років неодноразово завойовував звання лауреата Всеукраїнських фестивалів та оглядів художньої творчості, виступав на провідних сценах України.

Педагог демонструє талант умілого організатора, наставника молоді, багато уваги приділяє розвитку студентського самоврядування, створенню умов для творчої самореалізації майбутніх учителів. За час його проректорської діяльності значно зросла й розвинулася соціально-культурна інфраструктура ВНЗ, зокрема функціонують студентський клуб, спортклуб, музей історії університету, випускається газета «Педагогічні вісті», діє літературна студія ім. М. Бажана, створено студентський театр. 9 художніх творчих студентських колективів отримали почесне звання «народний». Університетська команда КВК «Епіцентр» неодноразово ставала призером і чемпіоном Студентської ліги України.

Д.І. Балдинюк ефективно поєднує адміністративну, наукову та навчально-виховну роботу, є автором близько 50 наукових праць з проблем професійно-педагогічного спілкування, модернізації форм і методів виховної роботи.

Заслужений працівник освіти України (2006). Відмінник освіти України. Нагороджений Почесною грамотою Міністерства освіти і науки України, багатьма грамотами місцевих органів виконавчої влади.