2010
З А Г А Л Ь Н А

С Е Р Е Д Н Я

О С В І Т А

Швець Микола Олександрович


Народився 19 червня 1947 року в м. Алапаєвськ Свердловської області.

Учитель географії загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 14 м. Дружківка Донецької області.

Досвідчений педагог, має високу науково-теоретичну основу та методичну підготовку, виявляє високий рівень професіоналізму, творчості. Досконало володіє ефективними формами, методами організації навчально-виховного процесу, методикою проведення нестандартних уроків, впроваджує в практику своєї роботи ідеї видатних педагогів, дидактів-географів. На уроках використовує різні форми опитування, диференційо­ваний підхід до учнів. Значне місце в роботі вчителя посідають уроки-семінари, уроки-ігри та інші нетрадиційні форми їх проведення. Уміло керує процесом здобуття знань учнями, ефективно використовуючи наочні посібники, технічні засоби навчання.

З 1973 року керує роботою краєзнавчого гуртка «Пошук», члени якого беруть участь в обласних, Всеукраїнських і Всесоюзних зльотах юних геологів (у 20-ти з них вони були переможцями та призерами), конкурсах обласної та Всеукраїнської Малої академії наук.

М.О. Швець всебічно обдарована людина. Має хист до малювання. Його картини протягом 17 років щорічно експонуються в міському художньому музеї.

Співавтор навчальних посібників для учнів 5 та 8-9 класів «Географія рідного краю» (1996 року навчальний посібник для 5 класу був визнаний одним з найкращих в Україні на Всеукраїнському конкурсі навчальних посібників з географії рідного краю), «Твій рідний край (у питаннях та відповідях)» та ін.

Заслужений вчитель України (1996). Відмінник освіти України (2001). Нагороджений Почесною грамотою Міністерства освіти і науки України (2005), Ювілейною медаллю до 75-річчя Донецької області (2007), орденом «За заслуги» ІІІ ступеня (2007). Пере­можець обласного туру конкурсу «Учитель року — 1996». Лауреат обласного конкурсу «Кращий працівник року у сфері освіти» ( 2004, ІІ місце).

Автор статей, зокрема:

  • «Прибор помогает в работе» (1977);
  • «Тематичне оцінювання з курсу природознавства. 5 клас» (2005).