2010
З А Г А Л Ь Н А

С Е Р Е Д Н Я

О С В І Т А

Калуш Людмила Юріївна


Народилася 4 січня 1963 року в с. Великі Дедеркали Шумського району Тернопільської області.

У 1985 році закінчила природничий факультет Тернопільського державного педагогічного інституту.

У 1985-1998 роках працювала вчителем біології в Шумських школах. З 1998 року заступник директора з навчально-виховної роботи Шумського ліцею, викладає біологію та хімію.

Л.Ю. Калуш має глибоку науково-теоретичну підготовку, досконало володіє сучас­ними методами навчання й виховання, творчо підходить до проведення уроків.

З 2000 року очолює авторську майстерню з проблеми «Особистісно орієнтоване навчання як основа розвитку креативності учнів». Основним принципом роботи вчителя є співробітництво й співтворчість учителя та учня. Використовуючи в процесі вивчення біології різноманітні методи, форми й засоби навчання, педагог створює оптимальні умови для творчої реалізації кожної дитини як особистості, добивається творчого мислення, формує аналітичні здібності учнів, удосконалює вміння пізна­вальної діяльності, навички активної пошукової роботи.

У позаурочний час застосовує оригінальні форми роботи: вечори спілкування з природою, біологічні КВК, брейн-ринги, виступи екологічних бригад.

Очолює осередок Української молодіжної екологічної ліги. З 1989 року керівник районного методичного об'єднання вчителів біології. З 2006 року член творчої групи вчителів ліцею з проблеми «Використання інформаційних технологій у навчально-виховному процесі». Неодноразово на базі ліцею проводила районні та обласні семінари-практикуми з питань: «Розвиток креативності школярів», «Робота з обдаро­ваними учнями».

Спеціаліст вищої категорії, учитель-методист. Заслужений вчитель України (2000). Переможець Всеукраїнського конкурсу «Учитель року — 2000» у номінації «Біологія».

Бібліографічний список основних праць:

  • «Авторська майстерня вчителя», стаття (2003);
  • «Загальнобіологічний погляд на людину», розробка вступних уроків у 8 класі (2005).