2010
З А Г А Л Ь Н А

С Е Р Е Д Н Я

О С В І Т А

Ващенко Олександр Іванович


Народився 5 жовтня 1945 року в м. Білопілля Сумської області. Випускник МДПІ. Трудову діяльність розпочав у 1962 році в тресті «Азовстальбуд». З 1967 року викладач фізкультури середньої школи № 56 м. Маріуполь. З 2006 року тренер-викладач з баскетболу ДЮСШ № 3 Управління освіти м. Маріуполь.

Учитель-методист вищої категорії. Створив 40 нових видів нестандартного облад­нання, кабінет ТЗН, музей спортивної слави, тир. Традиційними стали щорічні малі Олімпійські ігри серед учнів і батьків. З 1970 року за ініціативою вчителя створю­ються спортивні класи, а в 1976 році — перший в області спеціалізований клас з легкої атлетики. Плідна робота дала свої результати: 39 років школа виборювала першість у районних і міських спартакіадах, 12 команд були призерами на першості України з чотириборства «Дружба», 14 класів (293 учні) стали чемпіонами й призерами республі­канських і всесоюзних дитячих спортивних ігор «Старти надій», підготовлено понад 20 тисяч розрядників і значкістів ГПО. Серед учнів О.І. Ващенка 14 чемпіонів СРСР, 23 - України, 45 майстрів спорту.

Позаштатний інспектор з фізичного виховання, керівник методичного об'єднання, член ради районного відділу освіти. Захистив роботи з тем: «Організація роботи спецкласу з поглибленим навчально-тренувальним процесом і продовженим днем навчання», «Підвищення ефективності уроків з використанням нестандартного облад­нання, технічних засобів, методу колового тренування». У 1985 році розробив і поширив планування навчальної роботи з фізичної культури для шкіл міста. Про досвід учителя писала центральна та зарубіжна преса, створені навчальні фільми «Старти надій», «Україна спортивна», «Улюблений урок».

Ветеран праці (1988). Відмінник народної освіти. Відмінник фізичної культури і спорту СРСР. Заслужений працівник фізичної культури і спорту України. Нагоро­джений медаллю «20 років Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 рр.», Грамотами спорткомітетів СРСР, УРСР, ЦК ВЛКСМ, ЦК ЛКСМУ, Міністерства освіти і науки України.