2010
З А Г А Л Ь Н А

С Е Р Е Д Н Я

О С В І Т А

Нова Марія Антонівна


Народилася 21 серпня 1956 року в м. Самбір Львів­ської області.

Закінчила філологічний факультет Львівського дер­жавного університету ім. І.Я. Франка (1978).

Розпочала трудову діяльність 1978 року вчителем української мови та літератури Дроздянської середньої школи Білоцерківського району Київської області. З 1981 року вчитель української мови та літератури, з 1986 заступник директора Тернопільської середньої загальноосвітньої школи № 11. З 1999 року заступник директора з навчально-методичної роботи та вчитель української мови і літератури Тернопільської Україн­ської гімназії ім. І. Франка.

Досвідчений, творчий педагог, має високий науково-методичний і професійний рівень, відзначається багатою ерудицією в різних галузях знань. Стилю роботи вчителя притаманні новизна, постійний пошук найефективніших методів навчання й вихо­вання. Використовує різні форми, типи та методи проведення уроків: мандрівки, конференції, дослідження, диспути, творчі звіти. Активно впроваджує в педагогічну практику інтерактивні та проектні технології навчання. Велику увагу приділяє індивіду­альній роботі з обдарованими учнями.

Учні педагога впродовж 15 років є незмінними переможцями та призерами міських і обласних етапів конкурсів і олімпіад. Значних успіхів досягли вихованці М.А. Нової на заключних етапах Міжнародного конкурсу з української мови ім. П. Яцика (2001), Всеукраїнського конкурсу учнівської творчості «Об'єднаймося ж, брати мої» (2003, 2004), Всеукраїнської олімпіади з української мови та літератури (2004, 2005).

Підготувала у співавторстві 6 методичних посібників. Рецензент близько 10 книжок на педагогічні теми.

У 2003 році визнана переможцем у номінації «Стратег освіти», у 2004 році названа Людиною року м. Тернопіль у номінації «Учитель».

Спеціаліст вищої категорії, учитель-методист. Заслужений вчитель України (2006). Нагороджена Грамотами Тернопільської облдержадміністрації.