2010
З А Г А Л Ь Н А

С Е Р Е Д Н Я

О С В І Т А

Кравчук Віктор Оникійович


Народився 1 березня 1936 року в с. Красилівка Ставищанського району на Київщині.

У 1959 році закінчив факультет фізики й основ виробництва Вінницького педагогічного інституту. З 1959 року вчитель фізики, з 1965 року директор Красилівської середньої школи (нині — Красилівський навчально-виховний комплекс «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів, агротехнічний ліцей, міжшкільний навчально-виробничий комбінат» Ставищанського району).

Під керівництвом В.О. Кравчука сільську школу було перетворено на сучасний навчальний заклад нового типу: створено й відкрито музей бойової та трудової слави (1975), школі присвоєно звання «Зразкова» (1981), на її базі відкрито міжшкільний навчально-виробничий комбінат (1984), в якому більше 1000 юнаків одержали посвід­чення тракториста-машиніста категорії «А» і 600 - водія автомобілів категорії «С», споруджено спортивний зал (1985), на базі якого почала діяти міжколгоспна дитячо-юнацька спортивна школа, з якої випущено 5 майстрів спорту. Завдяки ентузіазму директора Красилівський НВК одержав у постійне користування земельну ділянку площею 74 га з метою зміцнення матеріально-технічної бази закладу та професійної орієнтації випускників, було побудовано асфальтовану дорогу Красилівка — Баштечки (1996), що дало можливість учням з Черкащини навчатися у сільськогосподарському ліцеї.

З метою цільової профорієнтаційної роботи В.О. Кравчук уклав договори про спів­працю агротехнічного ліцею Красилівського НВК з багатьма вищими навчальними закладами. За останні 10 років його діяльності більше 700 випускників Красилівського НВК здобули вищу освіту, понад 100 були нагороджені золотими та срібними медалями.

Заслужений вчитель України (1992). Лауреат Премії ім. Н.К. Крупської. Нагоро­джений орденом Трудового Червоного Прапора (1988).