2010
З А Г А Л Ь Н А

С Е Р Е Д Н Я

О С В І Т А

Балажі Борбала Золтанівна


Народилася 21 січня 1954 року в с. Нове Село Берегівського району Закарпатської області.

Випускниця Ужгородського державного універ­ситету (1976). З 1976 року вчитель математики

Варівської середньої школи Берегівського району Закарпатської області. З 1991 ро­ку працює в Берегівській угорській гімназії. З 1997 року викладач математики в Закар­патському угорському педагогічному інституті ім. Ференца Ракоці II.

Як учитель-методист Б.З. Балажі багато уваги приділяє впровадженню інновацій­них технологій у навчальний процес. Розробник навчальної програми з математики для угорської гімназії. Починаючи з 1993 року гімназисти регулярно посідають при­зові місця на математичних олімпіадах та змаганнях в Україні та Угорщині (зокрема, 8 призових місць на IV етапі Всеукраїнських учнівських олімпіад з математики). Учень Б.З. Балажі Федір Товт успішно захистив честь України на Міжнародній математичній олімпіаді в Південній Кореї (2000).

Б.З. Балажі організатор математичних таборів для учнів шкіл національних меншин Закарпаття та учнів сусідніх країн (1998-2003). Співголова журі обласних змагань з ма­тематики ім. Яноша Бояї для учнів угорськомовних шкіл Закарпаття.

Відмінник освіти України (1997). Заслужений вчитель України (2001). Нагородже­на Грамотами Міністерства освіти і науки України, управління освіти і науки Закарпат­ської облдержадміністрації, відділу освіти Берегівської райдержадміністрації.

Автор (співавтор) праць:

  • «Balazsi Borbala: Irany Kecskemet. Kozoktatas» (1997);
  • «Balazsi Borbala, Bird Judit, Olah Gyorgy, Szabd Magda: Hataron tuli matematikaversenyek» (Закордонні математичні змагання, 1999);
  • «Робота з обдарованими дітьми» (2001).