2010
З А Г А Л Ь Н А

С Е Р Е Д Н Я

О С В І Т А

Прочухан Антоніна Сергіївна


Народилася 1 грудня 1938 року в м. Моспіно Сталін­ської області.

Після закінчення у 1960 році Сталінського держав­ного педагогічного інституту працювала вчителем російської мови та літератури середньої школи м. Семипалатинськ. З 1966 року пра­цює в м. Шостка. У 1981 році інспектор шкіл міста. З 1981 року заступник директора з навчально-виховної роботи, з 1991 року вчитель української мови та літератури серед­ньої школи № 3 м. Шостка.

А.С. Прочухан співпрацює з кафедрою української мови Глухівського державного педагогічного університету ім. С.М. Сергєєва-Ценського. Проводить уроки з мови й літератури для студентів і викладачів Глухівського університету, директорів шкіл, учи­телів міста.

Учні педагога посідають призові місця на Всеукраїнських олімпіадах з української мови та літератури, неодноразово були переможцями І, II, III етапів олімпіад та конкурсу знавців української мови ім. П. Яцика.

Член журі IV етапу Всеукраїнських олімпіад з української мови та літератури. Протягом 3 років керувала дитячим клубом «Юність» на базі Центральної міської бібліотеки. Працює в заочній школі «Олімпійський резерв» для обдарованих дітей.

Педагогом створено «Збірник вправ з української мови з ключами» (1995), «Тести» за творчістю І.П. Котляревського та Марка Вовчка (1999); колажі «Василь Стефаник»; «Михайло Коцюбинський» (2000); «Збірник вправ і завдань з теорії літератури» (2004); розроблено урок розвитку зв'язного мовлення «Ніхто не забутий, ніщо не забуте» (надруковано у 2006 році в журналі «Вивчаємо українську мову та літературу»).

Спеціаліст вищої категорії, учитель-методист (2005). Відмінник народної освіти УРСР. Заслужений працівник освіти України (2004). Нагороджена медаллю «Ветеран праці».