2010
З А Г А Л Ь Н А

С Е Р Е Д Н Я

О С В І Т А

Кумейська Наталія Василівна


Народилася 24 грудня 1955 року в смт Велика Олександрівка Херсонської області.

Закінчила Херсонський державний педагогічний інститут ім. Н.К. Крупської (1979).

З 1979 року працює вчителем української мови та літератури в Херсонській багатопрофільній гімназії № 20.

Реалізуючи проблему «Використання інтерактивних форм і методів навчання для розвитку творчих задатків учня в умовах особистісно орієнтованого навчання» на практиці, учитель проводить уроки, які відзначаються науковістю, логічною послідовністю, високою культурою, використанням міжпредметних зв’язків, створенням проблемних ситуацій.

На уроках української мови та літератури педагог вирішує в комплексі широкі загальноосвітні завдання, а саме:

• створює умови для перетворення учня з об’єкта на суб’єкт навчального процесу, що сприяє розвитку особистості учнів;

• добирає оптимальні форми й методи навчання, що сприяє розвитку творчої уяви й мислення школярів;

• залучає учнів до планування, проектування освітньої діяльності, вибору завдань, форм роботи на уроці, пошуку шляхів, що ведуть до здійснення мети навчання;

• створює атмосферу співпраці й довіри між учителем і учнями протягом усього уроку.

Н.В. Кумейська ділиться досвідом з учителями міста та області. На базі гімназії декілька років поспіль діє «Школа вищої педагогічної майстерності», де педагог проводить відкриті уроки, майстер-класи, навчальні тренінги, консультації.

Учні Н.В. Кумейської – неодноразові переможці ІІІ і ІV етапів олімпіад з української мови та літератури, ІІІ і IV етапів Міжнародного конкурсу з української мови ім. П. Яцика.

Статті, розробки уроків і методичні рекомендації педагога друкуються на сторінках освітянських видань «Таврійський вісник освіти», «Українська мова і література в школі», «Вивчаємо українську мову та літературу», «Дивослово».

Спеціаліст вищої категорії (1994), учитель-методист (2000). Відмінник освіти України (1999). Заслужений вчитель України (2003). Почесний освітянин Херсонщини (2004).