2010
З А Г А Л Ь Н А

С Е Р Е Д Н Я

О С В І Т А

Хижняк Валентин Михайлович


Народився 22 червня 1947 року в с. Макіївка Смілянського району Черкаської області.

Закінчив Білоцерківський сільськогосподарський інститут, історичний факультет Полтавського педагогічного інституту (1972).

З 1972 року вчителював у с. Будо-Макіївка, потім у с. Макіївка. У 1979 році очолив педагогічний колектив Макіївської загальноосвітньої школи І–ІІІ ступенів.

Школа, яку очолив В.М. Хижняк, стала ініціатором багатьох ідей, що були підтримані вчительськими колективами району, області. Навчальний комплекс не тільки змінив свій зовнішній вигляд, а й наповнив навчально-виховний процес новим змістом. У 1980 році заклад став філіалом садівничої школи Мліївського інституту садівництва зони Лісостепу і одним з перших в Україні в умовах сільської школи реалізував можливості профільного навчання та професійної підготовки. Разом з атестатом зрілості випускники отримували посвідчення тракториста, водія, садівника, технолога з переробки городини та садовини.

Школа була також однією з перших сільських шкіл в Україні, що запровадили вивчення кількох іноземних мов з 1–2 класу та однією з перших перейшла на навчання дітей з шестирічного віку.

В.М. Хижняк веде активну громадську діяльність. Автор книги «Чотири ворони» та багатьох статей у періодичній пресі.

Спеціаліст вищої категорії. Учитель-методист. Відмінник освіти СРСР (1986). Заслужений працівник народної освіти України (1991).