2010
З А Г А Л Ь Н А

С Е Р Е Д Н Я

О С В І Т А

Саверська-Лихошва Валентина Василівна


Народилася 19 травня 1956 року в смт. Варва Чернігівської області.

Закінчила Чернігівський державний педагогічний інститут ім. Т.Г. Шевченка (1980). Після закінчення ВНЗ працює вчителем історії Варвинської школи, яка пізніше була реорганізована в гімназію. З 1989 року обіймає посаду заступника директора з навчально-виховної роботи Варвинської районної гімназії.

З 2001 року використовує на практиці елементи досвіду роботи доктора педагогічних наук, професора О.І. Пометун, у співавторстві з якою вийшли методичні посібники «Інтерактивні технології навчання», «Сучасний урок», «Антологія адаптованого досвіду».

Протягом 2002–2004 років В.В. Саверська-Лихошва співпрацювала з Всеукраїнською благодійною організацією «Учителі за демократію і партнерство». У 2005 році брала активну участь в українсько-польському проекті «Активні вчителі, активні школи, активне громадянське суспільство». У 2006 році перемогла в Міжнародному конкурсі ім. Ореста Цапа.

Керує районною програмою «Через інтерактивний підхід до особистісно орієнтованого навчання методом краєзнавчо-пошукової роботи».

Педагог створила в гімназії краєзнавчу кімнату-музей, зал краєзнавства та постійно діючу експозицію «Поети та художники Варви». Активно співпрацює з Чернігівським відділенням МАН України.

Постійний учасник і дипломант обласних ярмарків педагогічної творчості, фіналіст українсько-американського конкурсу за програмою Американської ради з міжнародної освіти «Партнери в освіті». Переможець районного конкурсу «Учитель року – 2005», обласного конкурсу любителів рідної мови в номінації «Журналістика», районного конкурсу «Жінка року – 2004».

Автор (співавтор) 12 книг і брошур. Досвід роботи педагога висвітлюється на сторінках фахових видань: «Історія в школах України», «Вісник програм шкільних обмінів», «Педагогічні обрії», «Сучасний урок».

Заслужений вчитель України (2007). Неодноразово нагороджувалася Почесними грамотами Міністерства освіти і науки України, управління освіти і науки Чернігівської облдержадміністрації.