2010
З А Г А Л Ь Н А

С Е Р Е Д Н Я

О С В І Т А

Ананьєва Надія Василівна


Народилася 16 липня 1950 року в м. Семенівка Чернігівської області.

Закінчила Черкаський державний педагогічний інститут ім. 300-річчя возз’єднання України з Росією (1972).

Учитель англійської мови середньої школи № 1 м. Шпола Черкаської області (1972–1973); інженер спеціалізованої виробничої дільниці м. Харків (1973–1974); викладач, лаборант Черкаського державного педагогічного інституту (1974–1976); учитель англійської мови с. Геронимівка Черкаської області (1976–1981). З 1981 року заступник директора з навчально-виховної роботи Першої міської гімназії Черкаської міської ради Черкаської області.

За час трудової діяльності Н.В. Ананьєва зарекомендувала себе глибоко ерудованим, талановитим організатором навчально-виховного процесу та компетентним учителем англійської мови. Її учні – неодноразові переможці міських, обласних і всеукраїнських олімпіад з англійської мови. Педагог зробила значний внесок у приєднання гімназії до мережі Асоційованих шкіл ЮНЕСКО та створення полілінгвістичної гімназії, де вивчається 14 мов. Заснувала міжнародне партнерство гімназії з навчальними закладами України та зарубіжжя.

Керівник шкільної групи «Екологія». З 1994 року головний редактор шкільної газети «Гімназист». Ініціатор упровадження педагогічних інновацій і нових освітніх технологій у полікультурний навчально-виховний процес. За активної участі Н.В. Ананьєвої в гімназії створено сучасну читальну залу та мультимедійний центр. Педагог особисто сприяла становленню гімназії як експериментального майданчика Інституту педагогіки НАПН України.

Спеціаліст вищої кваліфікаційної категорії. Учитель-методист. Заслужений вчитель України (1998). Нагороджена орденом княгині Ольги ІІІ ступеня (2004). Переможець програми «Українсько-американські премії за досягнення у викладанні» (2000). У 2002 році отримала диплом «Лідер регіону», ім’я педагога було занесено до Всеукраїнського біографічного довідника.

Автор науково-педагогічних праць, зокрема:

• «Знайомтесь: полілінгвістична гімназія» (1999);

• «На шляху реформ та інновацій» (2002);

• «Організаційно-педагогічні умови функціонування полілінгвістичної гімназії» (2003);

• «Формування полілінгвістичної особистості гімназиста» (2006);

• «Модель діяльності полілінгвістичної гімназії».