2010
В И Щ А

О С В І Т А

Теплінський Юрій Володимирович


Народився 24 березня 1950 року в м. Кам’янець-Подільський Хмельницької області.

У 1970 році закінчив фізико-математичний факультет Кам’янець-Подільського державного педагогічного інституту ім. В.П. Затонського. У 1972–1975 роках навчався в аспірантурі Інституту математики АН УРСР.

З 1976 року працює в Кам’янець-Подільському державному університеті. Професор, завідуючий кафедрою диференціальних рівнянь і прикладної математики університету.

Кандидат наук (1979), доцент (1983), доктор наук (1992), професор (1996).

Наукові інтереси Ю.В. Теплінського – теорії диференціальних і різницевих рівнянь, а також їх систем, визначених у банахових просторах. Часто виступає офіційним опонентом на захистах кандидатських і докторських дисертацій у різних наукових центрах України. Член спеціалізованих учених рад із захисту кандидатських дисертацій у Чернівецькому національному університеті ім. Ю. Федьковича та Одеському національному університеті ім. І.І. Мечникова, член бюро Математичного товариства України.

Учасник міжнародних і всеукраїнських наукових шкіл, форумів, симпозіумів. За цикл праць у галузі нелінійного аналізу був удостоєний звання лауреата Державної премії України в галузі науки і техніки (1996). За успіхи в розвитку математичної науки на Міжнародному математичному конгресі в Києві Президією НАН України педагога нагороджено медаллю ім. академіка М.В. Остроградського (2001).

Ініціатор створення авторських колективів з написання навчальних посібників з математики для загальноосвітніх шкіл, автор навчальних посібників з диференціальної та конструктивної геометрії для студентів математичних спеціальностей вищих педагогічних навчальних закладів.

Автор понад 120 наукових праць, серед яких 3 фундаментальні монографії.

Відмінник народної освіти УРСР (1990). Заслужений працівник народної освіти України (1998). Нагороджений медалями «Ветеран праці», «За вагомий внесок у розвиток освіти та науки» (2007).