2010
З А Г А Л Ь Н А

С Е Р Е Д Н Я

О С В І Т А

Кудіна (Щербина) Раїса Георгіївна


Народилася 30 жовтня 1951 року в м. Махачкала.

У 1974 році закінчила історико-педагогічний факультет Київського педагогічного інституту ім. О.М. Горького за спеціальністю історія, суспіль­ствознавство, методика виховної роботи.

У цьому ж році розпочала свій професійний шлях учителем історії та суспільство­знавства Білоцерківської загальноосвітньої школи № 15. Накопичення педагогічного досвіду молодого вчителя відбувалося в копіткій праці, відповідальному ставленні до виконання професійного обов'язку. Її уроки історії та суспільствознавства відзначалися високим науковим і методичним рівнем, особистим підходом до реалізації навчальних завдань.

З 1984 року Р.Г. Кудіна (Щербина) — вчитель Білоцерківської спеціалізованої загаль­ноосвітньої школи № 12 з поглибленим вивченням інформаційних технологій. Розро­бляє нестандартні форми та методи проведення уроків історії, серед яких урок-роздум, урок-дискусія, урок — рольова гра. Веде активну позакласну роботу з учнями, керує полі­тичним клубом старшокласників, на заняттях якого формує в них критичне мислення, вміння дискутувати з актуальних проблем сучасності.

З 1990 року голова міського методичного об'єднання вчителів історії м. Біла Церква. Надає кваліфіковану методичну допомогу шкільним методичним об'єднанням, прово­дить уроки майстер-класу для вчителів міста за темами: «Моделювання нестандартних уроків історії», «Дискусійні методи на уроках історії», «Мультимедійні засоби навчання на уроках історії».

Автор методичних рекомендації для шкільних методичних об'єднань, навчальної програми «Культура країн стародавнього світу» для факультативних занять (6 клас).

Заслужений вчитель України (1995).