2010
В И Щ А

О С В І Т А

Одарченко Микола Семенович


Народився 9 липня 1940 року в селищі Чмирівка Старобільского району Луганської області.

В 1969 році закінчив Харківський інститут громадського харчування.

З 1970 року працює в Харківському державному університеті харчування та торгівлі, де пройшов трудовий шлях від асистента до професора, завідуючого кафедрою охорони праці та екології харчових виробництв (з 1992 року).

У 1979 році закінчив аспірантуру Московського інституту народного господарства ім. Г.В. Плеханова та захистив кандидатську дисертацію. У 1999 році М.С. Одарченку присвоєно вчене звання професора кафедри охорони праці та екології підприємств харчування.

З 1989 року декан товарознавчого факультету. Здійснює розробку стратегії розвитку навчально-виховного процесу та його методичного забезпечення на факультеті. Під керівництвом педагога розроблено методичні нормативні документи за напрямком «Товарознавство і торговельне підприємництво», суттєво поліпшено матеріально-технічну базу факультету.

М.С. Одарченко здійснює керівництво дипломними роботами, бере участь у державній атестації випускників.

Член Науково-методичної комісії МОН України з торгівлі, туризму і сфери обслуговування, голова експертної комісії товарознавчого факультету, вченої ради товарознавчого факультету, член вченої ради університету.

Дипломант обласного конкурсу «Вища школа Харківщини – кращі імена» (1999).

Автор понад 150 статей, тез доповідей, авторських свідоцтв і патентів на винаходи, понад 200 методичних розробок, 2 навчальних посібників і 2 підручників. Підручник М.С. Одарченка «Охорона праці на підприємствах харчування» був висунутий на здобуття Державної премії України в галузі науки і техніки та увійшов у десятку кращих підручників України (2002).

Відмінник освіти України. Заслужений працівник освіти України (2007). Неодноразово нагороджений Почесними грамотами міської ради та обласної державної адміністрації.