2010
З А Г А Л Ь Н А

С Е Р Е Д Н Я

О С В І Т А

Куценко Антон Петрович


Народився 3 грудня 1921 року в с. Богатирка Ставищанського району, що на Київщині. Після закінчення середньої школи у 1939 році працював учителем математики в 5-7 класах Гостро-могильської середньої школи Ставищанського району. У 1940-1941 роках навчався на курсах учителів математики при Черкаському педагогічному інституті.

У 1941 році А.П. Куценко стає солдатом, воює на різних фронтах: Південному та 1 Українському (74 стрілецька дивізія 78 стрілецького полку). Був командиром стрілець­кого взводу. Пережив кілька поранень. Звільняв Львів, за що отримав Грамоту Верхо­вного Головнокомандуючого Й.В. Сталіна, брав участь у важких боях у Карпатах, Чехословаччині, Польщі.

Після демобілізації навчався заочно в Черкаському учительському інституті та працював учителем фізкультури Іванівської середньої школи Ставищанського району. З 1946 року — вчитель математики Козинецької школи Бородянського району. З 1952 року — вчитель математики, заступник директора з навчально-виховної роботи, директор (1957-1962) Дружнянської школи Бородянського району.

У 1960 році закінчив фізико-математичний факультет Київського педагогічного інституту ім. О.М. Горького. Понад 60 років пропрацював А.П. Куценко в системі освіти. Не один його учень обрав професію наставника, а тому А.П. Куценка заслужено нази­вають патріархом педагогічної майстерності в районі.

Відмінник народної освіти УРСР. Заслужений працівник освіти України (2002). Нагороджений орденом Червоної Зірки, медаллю президента Чехословаччини, орденом «Знак Пошани».