2010
З А Г А Л Ь Н А

С Е Р Е Д Н Я

О С В І Т А

Бєляєва Валентина Іванівна


Народилася в 1947 році в м. Рівне.

У 1969 році отримала вищу освіту в Херсонському державному педагогічному інституті за спеціальністю вчитель російської мови та літератури.

Цього ж року розпочала педагогічну діяльність в Бехтерській загальноосвітній школі Голопристанського району Херсонської області. З 1972 року працює в Херсонській спеціалізованій школі І–ІІІ ступенів з поглибленим вивченням української мови № 52, з 1991 року заступник директора з навчально-виховної роботи, з 1995 року директор школи № 52 м. Херсон.

В.І. Бєляєва створила експериментальну школу, яка увібрала в себе все найпрогресивніше, що є в світовій педагогічній практиці. Особистий приклад директора, індивідуальні бесіди про сутність педагогічної праці надихають учителів на творчу дослідницьку діяльність. Наполеглива праця команди педагогів-однодумців, використання інноваційних методів викладання, врахування індивідуальних особливостей кожної дитини, створення психологічного комфорту для учнів стали основою навчального процесу в закладі.

Протягом 5 років заклад був експериментальним майданчиком АПН України з впровадження моніторингу в управлінську діяльність школи і вже 12 років працює над створенням адаптивної моделі управлінської діяльності.

Засновано наукове товариство учнів «Гіперіон», керівництво яким здійснюють як учителі школи, так і викладачі вищих навчальних закладів міста. Під керівництвом Херсонського державного університету реалізується експериментальна робота «Управління науково-дослідною роботою учнів в умовах реформування освіти». У школі працюють класи з поглибленим вивченням хорового співу, хореографічні колективи, народний хоровий колектив «Жайвір».

Заслужений працівник освіти України (2006). Переможець Всеукраїнського конкурсу «Кращий керівник року» (2007).

Автор друкованих робіт в освітянській газеті «Директор школи»:

• «Методична робота керівника закладу» (2009);

• «Цикл занять “Педагогічна свідомість учителя”» (2009).