2010
В И Щ А

О С В І Т А

Кравченко Петро Анатолійович


Народився 8 березня 1953 року у с. Волинка Сосницького району Чернігівської області.

У 1980 році закінчив філософський факультет, у 1987 році аспірантуру при кафедрі історії філософії Київського державного університету ім. Т.Г. Шевченка. Захистив кандидатську (1988), докторську (2002) дисертації.

Декан історичного факультету (з 1989 року), завідуючий кафедрою філософії (з 1992 року) Полтавського державного педагогічного університету ім. В.Г. Короленка.

Під керівництвом П.А. Кравченка на факультеті ліцензовано та акредитовано спеціальності «Історія», «Географія», магістратури з історії та географії, відкрито спеціалізації «Правознавство», «Культурологія», «Суспільствознавство», розроблено нові програми з філософії для студентів і магістрів педагогічних університетів, з культу­рології, логіки та низки історичних дисциплін. Член вченої ради та методичної комісії університету, керує роботою аспірантів і магістрантів.

Голова Полтавської обласної громадської ради освітян і науковців України. Активно співпрацює з вищими закладами освіти і вченими України, неодноразово був членом журі конкурсу «Вчитель року». Головний редактор філософського фахового журналу «Філософські обрії», член редакційної колегії часопису «Історична пам'ять».

П.А. Кравченко очолює виконання комплексної теми кафедри філософії «Стратегія українського державотворення». Під його керівництвом виконується держбюджетна науково-дослідна робота «Культурно-історична детермінація розвитку людського потенціалу в процесі формування громадського суспільства і правової держави в Україні». Педагог є членом атестаційної комісії держінспекції навчальних закладів при Міністерстві освіти і науки України.

Заслужений працівник народної освіти України.

Автор (співавтор) понад 300 наукових і навчально-методичних публікацій, зокрема:

  • «Політологія», навчальний посібник (2000);
  • «Вітчизняний культурно-історичний досвід у системі державотворення» (2001);
  • «Історія України. Компаративні нариси» (2002);
  • «Українське козацтво», історичний нарис (2007).