2010
В И Щ А

О С В І Т А

Пономарьов Юрій Дмитрович


Народився 2 серпня 1948 року в селищі Радянське Радянського району Кримської області.

Закінчив Сімферопольське музичне училище (1968), Ніжинський державний педагогічний ін ститут ім. М.В. Гоголя (1972).

Викладач по класу баяна (з 1972), у 1984–1993 роках – старший викладач, з 1993 року викладач-методист предметної комісії народних інструментів Уманського державного педагогічного училища ім. Т.Г. Шевченка. З вересня 2004 року – старший викладач кафедри музики, образотворчого мистецтва і хореографії, з 2005 року очолює новостворену кафедру хореографії і музичного інструменту Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини.

Ю.Д. Пономарьов зарекомендував себе не тільки як висококваліфікований викладач, а й як високопрофесійний музикант, диригент, виконавець. У 1978 році при Будинку культури ім. Ю. Смолича м. Умань він створив ансамбль народних інструментів «Русь», у 1989 році – ансамбль народних інструментів «Український сувенір» при Уманському державному педагогічному училищі ім. Т.Г. Шевченка. За активну роботу по вихованню молоді, високий ідейно-художній рівень репертуару і виконавську майстерність ці колективи отримали звання «Народний самодіяльний колектив». З 2000 року очолює народний самодіяльний колектив ансамбль пісні і танцю «Хлібодари» Уманського державного аграрного університету, а з 2004 року – народний самодіяльний колектив «Музичні візерунки» Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини. Колективи виступали перед глядачами Великобританії, Франції, Іспанії, Туреччини, Греції, Польщі, Румунії, Мальти, неодноразово завойовували звання лауреатів всеукраїнських фестивалів та оглядів художньої творчості, виступали на провідних сценах України.

У 2002 році Ю.Д. Пономарьов гідно представляв українське мистецтво на ІІІ міжнародному фестивалі акордеоністів у м. Рібейрао-Прето (Бразилія).

Член спілки самодіяльних композиторів Черкащини. Автор близько 80 творів: пісень для голосу та народного хору, інструментальних творів і музики до танців.

Відмінник освіти України. Заслужений працівник культури України (2004). Неодноразово нагороджений Грамотами обласних та місцевих органів влади.