2010
З А Г А Л Ь Н А

С Е Р Е Д Н Я

О С В І Т А

Федірко Анатолій Михайлович


Народився 27 жовтня 1946 року в с. Комарівка Борзнянського району Чернігівської області.

У 1975 році закінчив Київський державний педагогічний інститут ім. О.М. Горького.

Трудову діяльність розпочав у 1968 році вчителем музики і співів. З 1975 по 1990 рік працював на різних посадах районного комітету Компартії України. З 1992 року вчитель історії Новгород-Сіверської загальноосвітньої школи І–ІІ ступенів. У 2004 році призначений директором цього навчального закладу.

А.М. Федірко має високий рівень професіоналізму, глибоку науково-теоретичну та методичну підготовку. Для його уроків характерна висока насиченість, цілеспрямованість, раціональне використання часу.

Особливу увагу педагог приділяє краєзнавчому аспекту навчання та виховання школярів. Активно використовує історичне минуле та сучасне Новгород-Сіверщини, наявну базу місцевих краєзнавчого музею та музею-заповідника «Слово о полку Ігоревім», організовує зустрічі учнів з провідними науковими співробітниками, залучає школярів до науково-дослідної роботи та участі в різноманітних краєзнавчих конкурсах.

Учні А.М. Федірко неодноразово були лауреатами обласного етапу історико-географічної експедиції «Краса і біль України».

Автор багатьох наукових досліджень, пов’язаних з історією Новгород-Сіверщини, зокрема регіонального підручника для 5-го класу загальноосвітньої школи «Рідний край. Новгород-Сіверщина», рекомендованого комісією з географії Науково-методичної ради з питань освіти Міністерства освіти і науки України для використання під час викладання факультативного курсу «Рідний край» та в позакласній роботі.

Голова районного осередку Спілки краєзнавців України, учасник і організатор краєзнавчих читань, науково-практичних краєзнавчих конференцій.

Спеціаліст вищої категорії. Заслужений вчитель України (1992).