2010
В И Щ А

О С В І Т А

Гребеніков Олександр Григорович


Народився 30 березня 1941 року в с. Зимовенька Шебекінського району Бєлгородської області.

Після закінчення Харківського авіаційного інституту в 1966 році почав працювати в ХАІ та пройшов шлях від інженера до професора, доктора технічних наук, завідуючого кафедрою проектування літаків і вертольотів.

Особисто підготував 287 інженерів-механіків з літакобудування та 6 кандидатів наук, отримав 56 авторських свідоцтв на винаходи і 2 патенти.

О.Г. Гребеніков очолює наукову школу з інтегрованого проектування та моделювання авіаційної техніки. В навчальний процес впровадив проектування авіаційної техніки з урахуванням ресурсу силових елементів планера та їх з’єднань, методи автоматизованого та інтегрованого проектування та моделювання літаків за допомогою комп’ютерних інтегрованих систем CAD/CAM/CAE. Керівник навчального науково-виробничого центру CAD/CAM/CAE/PLM (з 1993 року). Генеральний директор авіаційного науково-технічного товариства «Качество, надежность, компьютеризация» (з 1993 року). Відповідальний редактор збірника наукових праць ХАІ «Открытые информационные и компьютерные интегрированные технологии».

Заслужений працівник освіти України (2005).

Автор 200 науково-технічних статей, 7 керуючих технічних матеріалів, 32 навчальних посібників, 7 підручників з авіаційної тематики, зокрема:

• «Качество и сертификация промышленной продукции», навчальний посібник (1998);

• «Основы общего проектирования самолетов с газотурбинными двигателями», у 2 частинах, підручник, у співавторстві (2003);

• «Методология интегрированного проектирования и моделирования сборных самолетных конструкций» (2006);

• «Проектирование тяжелых одновинтовых вертолетов и их трансмиссий», у 2 частинах, підручник, у співавторстві (2007).