2010
З А Г А Л Ь Н А

С Е Р Е Д Н Я

О С В І Т А

Сарана Лілія Іванівна


Народилася 5 серпня 1948 року в м. Гусєв Калінінградської області.

З 1967 по 1971 рік навчалася на філологічному факультеті (російська мова та література) Київського державного педагогічного інституту ім. О.М. Горького.

З 1975 по 1989 рік працювала вчителем російської мови та літератури середньої загальноосвітньої школи № 6 м. Чернігів. З 1989 року вчитель зарубіжної літератури Чернігівської загальноосвітньої спеціалізованої школи фізико-математичного профілю № 12 І–ІІІ ступенів.

Талановитий учитель, глибоко володіє теорією та методикою викладання предмета, відзначається широкою ерудицією. Її уроки емоційно насичені, наповнені духом пошуку, відкривають можливості для розвитку особистості учня, формують у нього стійкі читацькі інтереси.

Л.І. Сарана – учасник Всеукраїнських і Міжнародних педагогічних конференцій. У 1999 році стала переможцем Міжнародного конкурсу вчителів літератури. Підготувала й провела авторські курси з методики викладання зарубіжної літератури для вчителів м. Чернігів. Має друковані роботи у фахових журналах, наукові статті з гендерної педагогіки.

Високий професіоналізм, принциповість, вимогливість до себе, загальна культура обумовили високий авторитет серед колег, учнів, педагогічної громадськості міста.

Заступник голови Президії Чернігівської міської організації Громадської ради освітян і науковців України (2005).

Відмінник освіти України (2000). Заслужений вчитель України (2000). Нагороджена медаллю «Ветеран праці» (1990).