2010
З А Г А Л Ь Н А

С Е Р Е Д Н Я

О С В І Т А

Вайновська Марія Кирилівна


Народилася 1 червня 1953 року в х. Петровський Чернігівського району Запорізької області. Закінчила Запорізьке педагогічне училище (1972), Запорізький державний педагогічний інститут (1983) за спеціальністю російська мова та література. Педагогічну діяльність розпочала в 1972 ро­ці вчителем початкових класів Тарасівської восьмирічної школи Пологівського району Запорізької області. З 1980 року працює у Вільнянській гімназії «Світоч» Вільнянської районної ради Запорізької області, спочатку вчителем початкових класів, а з 1986 року заступником директора з навчально-виховної роботи та вчителем російської мови і лі­тератури, зарубіжної літератури.

Закінчила аспірантуру при Запорізькому обласному інституті післядипломної педа­гогічної освіти (2004) і отримала вчений ступінь кандидата педагогічних наук; працює за сумісництвом на посаді доцента кафедри педагогічної майстерності Запорізького об­ласного інституту післядипломної педагогічної освіти. Розробила концепцію розвитку закладу нового типу, інноваційну педагогічну технологію людинотворення, що базуєть­ся на духовній взаємодії учасників педагогічного процесу.

Автор індивідуальних програм розвитку творчих здібностей учнів; готує учнів-переможців ІІІ (обласного) етапу науково-дослідницьких робіт МАН, всеукраїнських олімпіад з базових дисциплін, а також вчителів до Всеукраїнського конкурсу «Учитель року»; проводить семінарські заняття з управлінськими кадрами району з питань інно­ваційних технологій, управлінського менеджменту. Створила систему моніторингових досліджень на базі Вільнянської гімназії «Світоч», очолює роботу наукового об'єднання учнів.

Спеціаліст вищої категорії. Вчитель-методист. Відмінник народної освіти УРСР (1991). Заслужений вчитель України (2001). Переможець обласного та дипломант Все­українського конкурсу «Учитель року» в номінації «Зарубіжна література» (2001).

Автор методичних посібників, наукових праць, зокрема:

  • «Сучасна школа - майстерня творчості» (2001);
  • «Педагогічна майстерність вчителя у формуванні позитивного емоційного стану школярів у навчально-виховному процесі» (2006);
  • «Професійна майстерність учителя в педагогічній підтримці п'ятикласника» (2007).