2010
В И Щ А

О С В І Т А

Петров Валерій Федорович


Народився 30 травня 1949 року в м. Херсон.

У 1972 році закінчив природничий факультет Херсонського державного педагогічного інституту ім. Н.К. Крупської за спеціальністю біологія та хімія.

Цього ж року розпочав трудову діяльність учителем біології загальоосвітньої середньої школи № 31 м. Херсон. Близько 15 років працював у державних органах влади та понад 20 років – директором гімназії № 3 м. Херсон.

В основу роботи педагога покладено принципи особистісно й компетентісно орієнтованого навчання, технологію системного психолого-педагогічного проектування, за допомогою якої визначається управління розвитком особистості школяра. За роки його керівництва закладом було створено трудовий і спортивний комплекси, комп’ютерний центр.

Протягом 5 років працював начальником управління освіти і науки Херсонської облдержадміністрації, пізніше – директором ліцею журналістики, бізнесу та правознавства м. Херсон.

З 1996 року очолює постійну комісію з питань освіти, культури, молоді та спорту Херсонської міської ради.

З 2009 року завідуючий кафедрою менеджменту освіти Південноукраїнського регіонального інституту післядипломної освіти педагогічних кадрів. Ініціював збір матеріалів і друк довідково-енциклопедичного видання «Педагогічна слава Херсонщини».

Викладацька робота педагога тісно пов’язана з творчим пошуком і науковими дослідженнями з актуальних педагогічних проблем: інформаційне забезпечення управління загальною середньою освітою; адаптивне управління як методологічна основа модернізації системи загальної середньої освіти регіону; використання методу контент-аналізу в інформаційному забезпеченні адаптивного управління загальної середньої освіти регіону; організація навчально-виховного процесу в зарубіжних країнах.

Автор понад 20 наукових праць, зокрема: монографії, наукових статей, методичних рекомендацій.

Кандидат педагогічних наук (2004). Відмінник освіти України. Заслужений працівник освіти України (2004).