2010
В И Щ А

О С В І Т А

Цопа Віктор Григорович


Народився 15 жовтня 1949 року в с. Каветчина Кам’янець-Подільського району Хмельницької області.

Закінчив Хмельницький технологічний інститут (1976).

Електрослюсар, інженер-технолог, інженер-економіст, начальник виробничого бюро Кам’янець-Подільського заводу «Електроприлад», заступник директора Кам’янець-Подільського заводу легких металоконструкцій (1971–1986). З 1986 року директор планово-економічного технікуму-інтернату для дітей-інвалідів.

В.Г. Цопа зробив вагомий внесок у розвиток матеріальної бази технікуму. Збудовано й введено в дію сучасний гуртожиток з реабілітаційним центром і плавальним басейном для студентів-інвалідів; проведено реконструкцію навчального корпусу, харчоблоку, медпункту, навчальних кабінетів; введено в експлуатацію табір для літнього відпочинку студентів-інвалідів; здійснено комп’ютеризацію навчального закладу. Завдяки зусиллям директора спеціалізований освітньо-виховний заклад для дітей-інвалідів перетворився на сучасний навчальний заклад. Майже 90 % випускників працевлаштовуються. 5 випускників технікуму – члени збірної футбольної команди України, до якої входять спортсмени з ураженням опорно-рухового апарату, стали чемпіонами Паралімпійських ігор у Греції (2004).

Спеціаліст вищої категорії, викладач-методист. Досвід педагога вивчено на рівні Міністерства праці та соціальної політики України у 2002 році та поширено у відповідних навчальних закладах.

Підготував методичний збірник «Основи економічної теорії в таблицях і структурно-логічних схемах», посібник «Лекції з основ економічної теорії» на паперових і електрон них носіях.

Заслужений працівник народної освіти України (1995). Нагороджений орденом «За заслуги» ІІІ ступеня (2007), численними Почесними грамотами Хмельницької обласної державної адміністрації і відомчими відзнаками.