2010
В И Щ А

О С В І Т А

Селіванова Олена Олександрівна


Народилася 5 грудня 1961 року в м. Генічеськ Херсонської області.

Закінчила філологічний факультет Київського державного університету ім. Т.Г. Шевченка (1983).

З 1983 року викладач Ніжинського педагогічного інституту, з 1985 року викладач, заступник декана філологічного факультету, з 1991 по 2001 рік декан факультету російської філології Черкаського педагогічного інституту. З 1998 року професор кафедри загального та російського мовознавства Черкаського університету.

Кандидат філологічних наук (1988), доцент (1990). Доктор філологічних наук (1997).

О.О. Селіванова розробила оригінальні авторські курси з мовознавчих дисциплін, які вона читає не лише в Черкаському університеті, а й у провідних університетах України. Член двох спеціалізованих вчених рад по захисту дисертацій в Одеському та Таврійському національних університетах. Засновник і керівник наукової лінгвістичної школи, розробляє проблеми когнітивної та комунікативної лінгвістики. Представниками школи надруковано понад 100 наукових праць у фахових виданнях України та за її межами. Педагог бере активну участь у представницьких міжнародних конгресах і симпозіумах з мовознавства в Україні, Росії, Білорусі, Польщі, Чехії, Болгарії, Греції. Її внесок у розвиток вітчизняного мовознавства відзначений окремою статтею в енциклопедичному виданні НАН України «Українська мова».

Відмінник освіти України (1996). Заслужений працівник освіти України (2004). Нагороджена Грамотами Міністерства освіти і науки України, нагрудним знаком «За наукові досягнення».

Автор понад 150 наукових праць з проблем ономасіології, морфології, когнітивної та комунікативної лінгвістики, лінгвістики тексту, фразеології, етнолінгвістики й лінгвокультурології, зокрема:

• «Складне слово: мовні моделі світу», монографія (1996);

• «Когнитивная ономасиология», монографія (2000);

• «Основы лингвистической теории текста и коммуникации», монографія (2002, 2004);

• «Сучасна лінгвістика», термінологічна енциклопедія (2006);

• «Сучасна лінгвістика: напрями та проблеми» (2008).

Книги О.О. Селіванової включені до каталогу Національної бібліотеки Конгресу США.