2010
З А Г А Л Ь Н А

С Е Р Е Д Н Я

О С В І Т А

Яковенко Михайло Петрович


Народився 24 жовтня 1935 року в с. Олександрівка Літинського району Вінницької області.

Випускник фізико-математичного факультету Вінницького державного педагогічного інституту ім. М. Островського (1961) за фахом фізика та основи виробництва. Учитель фізики Якушинецької дитячої виховної колонії (1961-1969), Вінницьких середніх шкіл № 15 і № 33 (1969-1992). З 1992 року працює в фізико-математичній гімназії № 17 м. Вінниця.

Висококваліфікований спеціаліст, досконало володіє методикою викладання пред­мета. Має ґрунтовну теоретичну підготовку, майстерно використовує фізичний експе­римент у своїй роботі. Учні М.П. Яковенка неодноразово перемагали на Всеукраїнських олімпіадах з фізики, а 2003 року його учениця Леся Щуцька стала першою дівчинкою в історії незалежної України, яка отримала медаль Міжнародної олімпіади з фізики.

Має велику кількість публікацій у всеукраїнських фахових виданнях з фізики: жур­налах «Фізика в школах України» і «Пошук», газеті «Фізика». Автор багатьох задач, що використовувалися при проведенні фізичних олімпіад різних рівнів. Розробив чимало оригінальних демонстраційних приладів, його учні неодноразово перемагали на кон­курсах технічної творчості.

Учитель-методист. Заслужений вчитель України (2003). Нагороджений Почесною грамотою Кабінету Міністрів України (2004), Грамотами Міністерства освіти і науки України.