2010
З А Г А Л Ь Н А

С Е Р Е Д Н Я

О С В І Т А

Комариця Марія Михайлівна


Народилася 26 березня 1946 року в с. Яблуниця Верховинського району Станіславської області (Івано-Франківської).

У 1970 році закінчила філологічний факультет Чернівецького державного університету ім. Ю. Федковича за спеціальністю російська мова та література.

Понад 40 років працює в Конятинській загальноосвітній школі І–ІІІ ступенів спочатку вчителем російської мови та літератури, пізніше – вчителем зарубіжної літератури.

М.М. Комариця понад 25 років керує літературним салоном, де щороку проводить творчі зустрічі. Така робота сприяє поглибленню й розширенню літературних знань, розвитку естетичних смаків, вихованню загальнолюдських цінностей. Тематика зустрічей в літературному салоні різноманітна: «Найвище мистецтво – це мистецтво жити», «Батьки і діти», «Учителю, перед іменем твоїм дозволь смиренно стати на коліна», «Проблема війни й миру в світовій літературі».

Висока вимогливість педагога поєднується з глибокою компетентністю, доброзичливістю, щирою підтримкою. У школі М.М. Комариця є вчителем не тільки учнів, але й вчителів. Адже більшість з них – це колишні учні Марії Михайлівни, які залишаються ними й досі.

Досвід учителя з проблеми «Виховання учнів засобами художньої літератури» узагальнено ЧОІППО та опубліковано в «Довіднику передового педагогічного досвіду» (1997). Зараз педагог працює над проблемою «Проектні технології на уроках зарубіжної літератури».

Одну з найцікавіших зустрічей у літературному салоні «Мамо, тобі низесенько вклонюсь…» опубліковано в газеті «Завуч» (2004). Систему уроків за п’єсою К. Чапека «Мати» опубліковано в збірці «На допомогу вчителю зарубіжної літератури» (ЧОІППО).

Спеціаліст вищої кваліфікаційної категорії. Відмінник народної освіти УРСР (1974). Відмінник народної освіти СРСР (1986). Старший учитель (1986), учитель-методист (1990). Заслужений вчитель України (1996). Лауреат Премії ім. О. Поповича (1996).